fbpx

Szoptass okosan!

brumilogo

Szoptass okosan!

| 2015. december. 12. | Szoptass okosan! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hogyan szoptass úgy, hogy közben ne fájduljon meg a derekad? Szükséges-e a mellszívó, és hogyan használjuk? Mit tegyünk, ha nincs elég anyatej?

A szoptatás egy csodálatos dolog, de ha éppen nincsen elég tejed, és nem tudod szoptatni a babádat, akkor is te vagy számára a lehető legjobb anyuka, ezt tudnod kell! Akár szoptatsz, akár etetsz, fontos, hogy jól válaszd meg a pozitúrát, azaz kényelmesen ülj, és figyelj arra, hogy ne csak a babának, de neked is jó legyen fizikailag is az együtt töltött idő. Hiszen a jól megválasztott szoptatási helyzet és módszer nem csak egészséges, boldog babát jelent, de kisimult édesanyát is, akinek nem szakad be a háta, nem áll görcsbe a dereka.

„Csak néztem őt, egyszerűen nem tudtam betelni vele. Amikor finoman a szája a mellemhez ért, és szopni kezdett, nem mertem megmozdulni, nehogy „összetörjön” a pillanat varázsa. Hiába jelzett a testem, zsibbadt már a karom, a derekam pedig iszonyúan fájt, de én kitartottam, hogy miért és minek, azt most sem tudom. Sajnos nagy árat fizettem, majdnem sehogy nem tudtam tovább szoptatni a kisbabámat, annyira fájtak az izmaim a hátamban. Kiderült, hogy egy ideg becsípődött, és porckorongsérv alakult ki a gerincemben. Ma már tudom, magamra is kellett volna figyelnem, nem csak a kisbabámra. Ha kényelmesebb pózban szoptattam volna pénzt, energiát és leginkább időt spórolhattam volna magunknak…” (Judit 38 éves, a 3 hónapos Jázmin édesanyja)

Hogyan szoptass, hogy ne hasogasson a hátad?

Amikor ülünk, a derekunkra ötször nagyobb terhelés esik, mint amikor állunk, éppen ezért az ülve szoptatás nem a legmegfelelőbb mozgásszervi szempontból. Sokkal jobb megoldás, ha magunk mellé fektetjük a picit, és fekve szoptatjuk őt. Figyeljünk arra is, hogy ne feküdjünk kicsavart pózba. Ha dőlünk, fordulunk a baba felé, azt tegyük egész testtel, nem csupán a mellkassal.

Mellszívó, a barátod

„Hamar rájöttem a kórházban, hogy a mellszívó a legjobb barátom. Hiába, az érzésre egyszerűen nem lehet felkészülni, bármennyit is olvas róla az ember, hogy milyen, amikor a tej belövell, milyen sürgető, amikor a domborulataim pattanásig feszülnek a tej miatt.” (Zsuzsa 29 éves Patrik anyukája)

A mellszívó, abból is az elektromos változat gyengéden, mégis hatékonyan tudja kiüríteni a mellet, így fokozva a tejtermelést, hiszen az anyatej a kereslet-kínálat szabályainak megfelelően termelődik. Ha üres a mell, akkor több tej termelődik. A kisbaba kezdetben nem tudja még teljes egészében kiüríteni a melleket, már a szopás során is elfárad, sokat alszik. A mellekben rekedt tej viszont fájdalmas feszülést, és akár gyulladást is eredményezhet, mely a sikeres szoptatás gátja lehet. Így fontos, hogy akár a tejtermelődés fokozására, akár az anyatejjel telt mellek könnyítésére, de használjuk a mellszívót bátran.

Az anyatej kincset ér

Hiszen az anyatej a legjobb dolog, amit magunkból adni tudunk. Ha túl sok, és sikeresen lefejtük, steril anyatejtároló zacskókban akár le is fagyaszthatjuk apróbb adagokban. Jó szolgálatot tehet, amikor elkezdődik a hozzátáplálás, vagy ha a későbbiek során valamiért elapad idő előtt a tej. Abban az esetben pedig, ha olyan mennyiségű tejünk van, akár „fogadhatunk” a babánk mellé tejtestvéreket, azaz segíthetünk olyan kisbabákon, akiknek szüksége van az anyatejre, és ezzel akár pénzt is kereshetünk.

Akkor se ess pánikba, ha nincs elég tejed!

Ha valamiért nem tudod szoptatni a kisbabád, akkor sem kell pánikba esned. Ez nem jelenti azt, hogy rossz anya lennél! Nem vagyunk egyformák, és a babád ugyanolyan jó ütemben fog fejlődni, ha tápszert kap, mint ha anyatejet eszik. A mai tápszerek különlegesek, összetételükben már tartalmazzák mindazokat a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, mégpedig a megfelelő formában, mely egy kisbabának szükséges. Így fel a fejjel, öleld, és szeretgesd a babád, amennyit csak tudod, hiszen a percek, amikor a karodban tarthatod őt, soha nem térnek vissza!

Schütz Gabriella

Fotó: Aurimas MikalauskasCreative Commons 2.0

 

Megosztás


Mindjárt mutatom...