fbpx

Szilveszter babával

brumilogo

Szilveszter babával

| 2015. december. 12. | Szilveszter babával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az év végét általában hangosan, hatalmas partikkal, zenével szokás ünnepelni, ahol éjfélkor pezsgőt kortyolunk. De mi a helyzet, ha baba van a háznál? Hogyan ünnepelhetsz otthon visszafogottan, ám mégis bulis hangulatban? Végül koccinthat-e a szoptatós kismama? Tippek és trükkök gyakorló szülőktől.

A kisbabák nem szeretik a hangos zenét, sem a durrogtatást

Amikor már lecsendesedik bennünk a szülés-születés utáni óriási adrenalinnal fűszerezett élménycsomag, és akár két órát is tudunk egyhuzamban aludni, lassacskán elkezdünk vágyakozni a közösségi élmények és programok után. Karácsony múltával minden kisgyerekes, kisbabás háznál felmerül a kérdés, hogy hogyan töltsük az év utolsó napját? Adjuk le a kisbabát a nagyszülőkhöz, a rokonokhoz, utazzunk el valahova, vagy egyszerűen maradjunk otthon?

Egy kisbaba számára a sok ember, a hangos zene, a petárdák zaja ijesztő és felkavaró. Tehát, amennyiben megoldható, ne bulizzunk kisbabával, mert nem élvezi. Ha viszont nem akarunk megválni a babától, vagy egyszerűen nem tudjuk másra bízni, mégis szeretnénk ünnepi hangulatot teremteni, örömmel tudatjuk, „ér” kompromisszumokat kötni. Íme, néhány tipp és ötlet, ki hogyan oldotta meg a babás szilvesztert.

„Lakóparkban lakunk, és alapvetően jóban vagyunk a szomszédokkal. Így amikor a kicsi este elaludt, mellé tettünk a biztonság kedvéért két bébiőrzőt is, melyeket már délután kipróbáltunk, hogy működnek-e, azaz hatótávolságon belül van-e a szomszéd lakás. Tökéletes volt minden, és csak kétszer kellett haza szaladnom, megnyugtatni a babát. Fura mód egyszer sem éjfélkor, amikor a leghangosabbak voltak a petárdák. Igaz nem táncoltunk, hanem kártyáztunk, mégis kellemes volt végre felnőtt társaságban búcsúztatni az óévet.” (Nóra, az 5 hónapos Bendegúz édesanyja)

„Nem tudtam édesanyámra hagyni a picit, mert éjjel többször is felébred, és olyankor megszoptatom, meg őszintén szólva, még túl kicsi, hogy más gondjaira bízzam. Számomra megnyugtatóbb volt, hogy mi hívtunk vendégeket, persze csupa kisbabás családot. Beállítottuk egymás mellé a három kiságyat, így igazi buli hangulat volt már a gyerekszobában is. A kicsiket nem fektettük le hamar, hiszen egyszer van egy évben szilveszter. Olyan környezetben szilveszterezni, ahol elfogadják, hogy egy baba ül az öledben, vagy éppen textilpelus lóg a válladról, igazán örömteli, így gondolhatod, mennyit nevettünk együtt!” (Marietta, a 4 hónapos Csanád édesanyja)

Mi egyszerűen négyesben ünnepeltünk. Nem volt kedvem sehová sem menni, hiszen még mindig alváshiánnyal küszködtem. A lakást is feldíszítettük, fújtunk lufikat, és körbetekertük az összes csillárt és lámpát szerpentinnel. A konfettit még idén is kihagyjuk az ikrek nagy bánatára. Azt a pénzt pedig, amit a bulira szántunk, a legjobb minőségű bécsi virslire, egy drága luxuspezsgőre, és prémium minőségű kézműves csokoládéra költöttük, így igazi ünnepi hangulatban vártuk a feleségemmel az éjfélt, és az ikrek is nyugodtabban viselték a saját környezetükben a város duhaj ünneplését.” (Gábor, a 8 hónapos ikrek Maxim és Marcel édesapja)

Bónusz tipp: ha otthon maradsz, akkor is öltözz fel csinosan, fesd ki magad bátran, hiszen szilveszter van!

És a pezsgő?

Mindenki tisztában van azzal, hogy milyen veszélyeket rejt magában az, ha a kismama alkoholt fogyaszt. A lepényen, később pedig az anyatejen keresztül a magzat, a kisbaba szervezetébe is bejut ez a káros anyag, mely a teljesség igénye nélkül csökkenti a vitaminok, a folsav felszívódását, izgatja a gyomor nyálkahártyáját, növekedési elmaradást okozhat, károsítja a bélflórát. Mégis igen kis mennyiségben, egyszeri alkalommal szilveszterkor egy fél pohár pezsgővel nyugodtan koccinthat a kismama, mivel ilyen kis mennyiségben, ha egyszeri alkalomról van szó, az alkoholnak nyugtató, simaizom lazító hatását is ismerik.

Boldog Új Évet Kívánunk minden kisbabás, és kisgyermekes családnak is!

Schütz Gabriella

Megosztás


Mindjárt mutatom...