fbpx

Rongyi, maci, plüss-nyuszi – alvótársak a kicsi mellett

Rongyi, maci, plüss-nyuszi – alvótársak a kicsi mellett

| 2016. január. 01. | Rongyi, maci, plüss-nyuszi – alvótársak a kicsi mellett bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A kisgyerek és a kedvenc alvótársa között – legyen az egy textil pelenka, vagy egy plüss nyuszi, – komoly kapcsolat van. Nem lehet otthagyni a nagyinál, és szó sem lehet alvásról nélküle. Valóban ennyire fontos? Meddig van szüksége rá? Most mindent megtudhatsz az alvótársakról. 

Cincin nélkül egy tapodtad sem megyünk sehova. Cincint nem lehet kimosni, és nélkülözhetetlen alvótárs a cumi mellett. Ha éjjel kiesik a kiságyból, azonnal riadót fúj a nyolc hónaposom. Később rendszeresítettem egy elemlámpát a pelenkázó asztalra, hogy amikor átbotorkálok a kicsi szobájába éjnek idején csukott szemmel, akkor a tapogatózás időrabló tevékenységét lecsökkentsem pár másodperccel, megkímélve a dobhártyám épségét a kínzó ordítástól. Egy nap aztán véletlenül Cincin a nagyinál maradt. Azt az éjszakát és történéseit nem részletezném. Ezek után rettegve gondoltam arra, mi lesz, ha Cincit esetleg el találna veszni? Nem stresszeltem tovább a dolgon, beszereztem egy Cincin 2-t, mely szakasztott mása volt az első cinegérnek. Ezek után az én drága kicsi kincsem soha többet nem volt hajlandó elaludni csak akkor, ha mindkét Cincint a kezében tudta, egyiket az egyikben, másikat a másikban…

Az anyapótló

Általában nem mi felnőttek döntjük el, hogy alvótársa legyen a gyereknek vagy sem. Odatehetjük a legcukibb kis plüsskutyát az ágyba, puha tapintású szundikendőt, mégis előfordulhat, hogy a szakadt egykori büfiztető textilből készült pelenkát választja helyettesíthetetlen alvótársául. A kicsik 6-8 hónapos korukra döbbennek rá arra, hogy ők különálló lények, nem egyek az édesanyjukkal, akik ettől kezdve akár el is mehetnek nélkülük. Ekkor kezdődik ugyanis a szeparációs szorongás, ami azt jelenti, hogy ha az édesanya nincs a közelben, akkor kitör a pánik. Az alvótársként megszokott biztos tárgy azonban mindig kéznél van, egyfajta anyapótlóként működik. Ha túl fáradt, ha fél, vagy szomorú a kisgyermek, könnyebben megnyugszik, ha vele van a rongyija, vagy a plüss nyuszija. Éppen ezért soha ne büntessük őt azzal, hogy elvesszük tőle a rongyiját, vagy nem aludhat vele az éjszaka, hiszen számára ez a tárgy pótolhatatlan. Az alvótárs létét veszélyeztető büntetéstől csak frusztrált, később már agresszív is lehet.

Később már helyettesíthető

Általában 5-6 éves korban érkezik el az idő, hogy a kicsik maguktól megválnak a kedvenc plüssállattól, vagy rongyitól. Ekkorra alakul ki ugyanis az az egészséges önbizalom, amikor már nincsen feltétlenül, és helyettesíthetetlenül szükségük az alvó cimboráikra. Éppen ezért fontos, hogy soha ne vegyük el idő előtt, megbeszélés nélkül, egyik napról a másikra az alvótársát, hiszen ezzel feleslegesen szorongást generálunk, bizalmatlanságot váltunk ki a saját gyerekünkből. Szélsőségek helyett, inkább korlátozzuk a kedvenc plüssállat szorongatását, – ha ez zavaró a mindennapokban -, és beszéljük meg a kicsivel, hogy elalváskor, az ágyban találkozhat a kedvencével, de a homokozóba ne cipelje magával.

 

Schütz Gabriella

Megosztás


Mindjárt mutatom...