fbpx

A csecsemők ősi reflexei

brumilogo

A csecsemők ősi reflexei

| 2015. november. 11. | A csecsemők ősi reflexei bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Fogódzkodni, szopni, átkarolni, megtenni néhány lépést… némelyiket akár a születés után pár órán belül, ez igazi hőstettként is értelmezhető. A gyermekorvosok a születést követően ellenőrzik az alapvető reflexek működését. Erre azért van szükség, hogy lássák, hogy egészségesen fejlődik a baba, jól érzi magát, idegrendszere normális ütemben érik. Lássuk csak, melyek azok a legalapvetőbb csecsemőkori, ősinek mondott reflexek, melyek minden újszülött sajátjai, a túlélésük záloga!

Öröklött viselkedésformák
Az újszülött olyan öröklött viselkedésformákkal jön a világra, melyek az életben maradását segítik elő. Ezek az ősi, nem akaratlagos mozgásformák már a méhen belül megjelennek, érzékelhetőek, majd a születést követően az első életév folyamán fokozatosan halványodnak, majd kialszanak. Amikor a központi idegrendszer elég éretté válik, és a kisbaba már más eszközökkel is képes kommunikálni, az ősi reflexek többsége már nem kiváltható. A csecsemőkori reflexek öröklöttek, és a környezethez való alkalmazkodást, a túlélést segítik elő.

1. Fogó reflex
Ha a kisbaba tenyerébe helyezzük az ujjunkat, a kicsi azonnal megragadja, és minden erejével szorítja, olyannyira, hogy ilyenformán akár meg is emelhetjük a babát. Érdekes, hogy az összes ujj bezáródik, kivéve a hüvelykujjakat. Ez a reflex azonban nem csupán a kis kezek esetében működik, hiszen ha végigsimítjuk a kicsi talpát, a kis ujjacskák ott is záródni látszanak. A fogó reflex a magzati kor ötödik hónapjában jelenik meg, majd a kezek esetében a születés után három hónapos korig, a lábfejeknél pedig tíz hónapos korig hívhatók elő. A fogó reflex az egyik legmegdöbbentőbb reflex, hiszen amint megszületik a baba, többé már nem engedi el az anyukáját. Ez a reflex nagy szerepet játszik a baba és a mama közötti kötődés kialakításában, illetve a későbbi fogást és manipulációt készíti elő.

2. Szopó reflex
Ha a kisbaba ajkait, száját óvatosan végigsimítjuk, azon nyomban kiváltható a szopó reflex, tehát a csecsemő mozgatni kezdi az ajkait, a nyelvét, jellegzetesen ritmikus, szopó mozdulatokat tesz, még akkor is, ha nem éhes. A kisbaba legalapvetőbb szükségletének, a táplálkozásnak a biztosítását szolgálja ez a reflex. Érdekes, hogy az újszülöttnek nem kell megtanulnia sem szopni, sem nyelni, csuklani, vagy köhögni, ezek mind veleszületett, öröklött viselkedésformák, ősi reflexek.

3. Babkin reflex
Boris Petrovich Babkin orosz származású ideggyógyász volt, aki először megfigyelte, hogy az újszülöttek kitátják a szájukat, kidugják a nyelvüket, grimaszokat vágnak, ha finoman megnyomjuk a tenyerük vagy a talpuk közepét. Azóta az ő nevét viseli a csecsemők veleszületett reflexei között a babkin-reflex. Ez a reakció egyfajta összekapcsolása másik két reflexnek: a szopó és a fogó reflexnek. Már a várandóság 26. hete körül észlelhető, és a születés után az első két-három hónapban a legaktívabb. A baba három, inkább négy hónapos korára azonban általában már eltűnik, megszűnik, hiszen ekkorra a kéz mozgáskoordinációja rohamosan fejlődik.

4. Babinski-, vagy talpi reflex
Ez a reflex nem összekeverendő az előző Babkin-reflexszel. A Babinski-reflex egyfajta talpi reflex, melynek során ha a talpat ingereljük, akkor a lábujjak a hüvelyujjal ellentétes irányba szétnyílnak, a talp pedig kifeszül. Amint megtanul járni a kicsi, ez a reflex is kialszik.

5. Kereső reflex
A kereső reflex segítségével találja meg a kisbaba az édesanyja mellét, azaz a táplálék forrását. Ha arcát finoman megsimítjuk az egyik oldalon, úgy a kicsi az érintés irányába fordul, ott sejtve az anyamellet. A kereső reflex a csecsemő négy hónapos korában szűnik meg.

6. Moro-reflex
Az egyik legismertebb ősi reflex az átkaroló, más néven Moro-reflex, mely nevét az ausztriai gyermekgyógyászról, Ernst Moro-ról kapta, aki először írta le ezt a viselkedésfajtát. A reflexet az az érzet váltja ki, amikor a csecsemő úgy hiszi, hogy leesik valahonnan vagy elveszti az egyensúlyát, erős stresszhatás éri. Ilyenkor hevesen széttárja kezeit, lábait, és az egész testét, törzsét megfeszíti, szinte megmerevedik ebben a mozdulatban. A baba két hónapos, legkésőbb négy hónapos korára ez a reflex teljesen eltűnik, hiszen az idegrendszer elég éretté válik, más eszközökkel is reagál a kicsi. 30. hét előtt született kisbabák esetében a Moro-reflex nem kiváltható, hiszen nem töltöttek el annyi időt az anyaméhben, hogy elégségesen kialakulhasson. A Down-kóros csecsemők esetében sem mindig kimutatható ez a reflex. Minden hasonló esetben szükség van kiegészítő vizsgálatokra, mely fényt derít a miértekre.

7. Lépegető reflex
A kisbaba természetesen még nem képes egyedül lépéseket tenni, de ha a hóna alatt erősen tartjuk, és kicsi talpacskái a talajhoz érnek, egyik lábát a másik elé rakja, mintha ténylegesen lépegetne. Ez a reflex az időre született csecsemők esetében váltható ki, és a születést követő első hat hét végére alszik ki teljesen. Fura látni a lépdelő újszülöttet, akinek kb. egy évet kell még várnia arra, hogy megtanuljon járni.

8. Aszimmetrikus tónusos nyaki reflex
A háton fekvő csecsemő, ha valamelyik irányba elfordítja a fejét, akkor az azonos oldalon lévő végtagok kinyúlnak, míg az ellentétes oldali végtagokat behajlítja a kicsi. Ez a reflex a baba két hónapos koráig marad aktív, és a kúszást, mászást, mint összetettebb mozgásformát készíti elő.

Ha ezek a reflexek rendben vannak, megnyugodhatunk: szemünk fénye felkészülten várja a fejlődést, növekedést.

Schütz Gabriella

Megosztás


Mindjárt mutatom...