fbpx

Biztonság a kocsiban (2/2. rész)

Biztonság a kocsiban (2/2. rész)

| 2017. február. 02. | Biztonság a kocsiban (2/2. rész) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A gyerekülés-választással kapcsolatos cikksorozatunk második részéhez érkeztünk. Az előző írásunkban részletesen végigvettük, hogy súly szerint hogyan csoportosíthatóak az egyes gyereküléseket, most pedig kitérünk rá, hogy mire érdemes még odafigyelni a lehető legnagyobb biztonság érdekében.

Milyen szabványok léteznek?

Ahogy arra korábban már felhívtuk a figyelmet, a gyereküléseket minden esetben ellátják egy feltűnő narancssárga címkével, amin a súlyhatár mellett megtalálható a jóváhagyási jel is. Ez a következőképpen néz ki: ECE R 44-03 vagy ECE R 44-04. Időközben megjelent a gyerekek magasságához igazodó „i-size” rendszer, amit a következőképpen jelölnek: ECE R129.

Hogyan rögzíthetőek a gyerekülések a kocsihoz?

Az előbb említett i-size szabvány az isofixes gyerekülésekre vonatkozik. Az 1996 óta létező gyerekülés-rögzítő rendszer minden 2006 után gyártott autóban kötelező, mivel egyszerre praktikus és biztonságos. Egy nemrégiben elvégzett teszt bebizonyította, hogy míg a hagyományos módon, biztonsági övvel rögzíthető gyereküléseknél csupán 20-40%-ban sikerült a megfelelő módon bekötni az ülést, addig az isofixes megoldásnál ez az arány 96% volt. [a Német Biztosítási Központ (GDV) által működtetett müncheni Járműbiztonsági Intézet (IFM) felmérése alapján]

Ez utóbbi rendszer olyan csatlakozókat jelent az autók hátsó ülése alatt, amik a hagyományos hárompontos biztonsági öveknél sokkal hatékonyabb rögzítést tesznek lehetővé, mivel közvetlenül a karosszériához kapcsolható velük a gyerekülés. A biztonsági faktort növeli, hogy így az ülés együtt mozog az autóval, és nem kell véletlen elcsúszástól tartani.

Megbízhatóak a használt gyerekülések?

Lehetőség szerint válasszunk inkább új gyerekülést, mert soha nem lehetünk biztosak egy-egy használt darab előéletben. Hiába nézzük át őket centiről-centire, akkor sem garantált, hogy nincsenek rajtuk például hajszálrepedések. Egy kisebb koccanás is vezethet olyan elváltozáshoz, ami később gondot okozhat, az üléseknek ráadásul korlátozott a szavatossági ideje.

Mikor kell gyerekülés?

A KRESZ szerint 12 évnél fiatalabb vagy 150 centiméternél alacsonyabb gyermek csakis a súlyához és méretéhez igazodó ülésben utazhat. Mivel az idősebb gyerekek előszeretettel dacolnak a szülővel, mutassunk nekik példát azzal, hogy mi is bekötjük a biztonsági övünket! Soha ne engedjük, hogy a gyerek ülés nélkül vagy ne a saját ülésében utazzon, mivel a biztonsága mindennél fontosabb!

Hogyan tisztítsuk az ülést?

Az ülést magát nem ajánlott tisztítani, viszont vehetünk rá külön ülésvédő huzatot, amit már bátran moshatunk. Praktikus megoldás, ha ugyanis leenné vagy beleizzadna a gyerek, elég csak gyors bedobni a mosógépbe. A ruhákhoz hasonlóan viszont először itt is mindig olvassuk el a kezelési útmutatót!

Kitől kérjünk tanácsot?

Szülőként nehéz átlátni a teljes piacot, és eligazodni az egyes típusok között. Felejtsük el azonban az internetes fórumokat és a játszótéri tanácsokat, itt ugyanis lépten-nyomon téves információkba botlunk! Mivel a gyermekünk biztonságáról van szó, forduljunk inkább szakemberhez! De mégis hova menjünk, és mire figyeljünk, amikor segítséget kérünk?

Vásárlás előtt mindenképpen próbáljuk ki az ülést a kocsinkban miközben benne ül a gyerek, így megbizonyosodhatunk róla, hogy a funkciót és a méretet tekintve is a megfelelő darabot vásároljuk meg. Az ideális ülés kiválasztása azonban csak félsiker, megfelelően kell őket beszerelni és használni. Ilyenkor jön jól egy szakértő tanácsa.

A Brumi Maci Bababoltban mi mindig pártatlanul ajánljuk a gyerekek és a szülők számára a legideálisabb darabokat, miközben a piacon található ülések 80%-áról átfogó ismerettel rendelkezünk. Válogass akciós üléseink közül és fordulj hozzánk bizalommal, ha bármi kérdésed lenne, és mi segítünk, hogy minden egyes út a lehető legnagyobb biztonságban teljen!

Itt találhatsz egy csokrot a biztonsági gyereküléseinkről és ide kattintva az isofixes termékeink közül válogathatsz kedvedre.

A témában készültek szakértői mélyinterjúk is Borhy Zsolttal. Ezeket itt találod:

Megosztás


Mindjárt mutatom...